Pressklipp

Nu har Fennovoima fått finska regeringens klartecken att börja tvångsinlösa marken på Hanhikiviudden

Fennovoima får tvångsinlösa mark för sitt kärnkraftsprojekt i Brahestad och Pyhäjoki. Enligt föreningen Pro Hanhikivi som motsätter sig kärnkraftsbygget berörs 250 personer av tvångsinlösningen.

– Det här är ännu ett tecken på företagets hänsynslöshet, säger Pro Hanhikivis ordförande Helena Maijala.

Läs hela artikeln i YLE!


2014-05-01 Kärnkraftverket i Oskarshamn står stilla – igen

Samtliga tre reaktorer vid Oskarshamns kärnkraftverk är ur produktion.

Reaktor 3 stoppades på tisdagsmorgonen automatiskt på grund av problem med en reglerventil i turbinanläggningen. Läs mer på SVT:s nyhetssida: Klicka här


Vill tömma Fukushimavatten i havet

Energibolaget Tepco har svårt att ta hand om mer radioaktivt vatten från haverireaktorerna i Fukushima och önskar hälla ut det i havet…

Läs mer i Ny Teknik


TVO stämmer Areva på 17 miljarder

Nu tryter tålamodet hos det finländska kärnkraftsbolaget TVO. Bygget av den tredje reaktorn i Olkiluoto kommer att bli minst fem år försenat och nu kräver TVO den franska leverantören Areva på 1,8 miljarder euro, motsvarande 17 miljarder kronor.

Läs mer i Ny Teknik


Japan fasar ut kärnkraften

Japan överger kärnkraften. Samtidigt ska andelen förnybar energi trefaldigas. Men det kräver att energibolagens monopol bryts upp.

Ny Teknik skriver om energisystemet i Japan. Läs hela artikeln


I Norran den 12 februari kan vi läsa :

Kärnkraftmotståndare: ”Bojkotta Valios mejeriprodukter”

Det är Finlands sak – men den är även vår.

Så kan den formuleras; utgångspunkten för det som möte i Skellefteå där norrbottniska och västerbottniska motståndare till det planerade kärnkraftverket i Pyhäkoki på söndagen mötte finska meningsfränder.

Det vill säga: projektets framtid avgörs på andra sidan Bottenviken, men motståndarna där kämpar mot ett kärnkraftsvänligare klimat än det i Sverige och behöver allt opinionsbildande  stöd de kan få härifrån.

Finlands sjätte kärnkraftverk är planerat byggas på Hanhikivi, en halvö 10 mil norr om Karleby. Avståndet till Skelleftehamn är inte mycket längre, 14 mil.


Svenska Dagbladet publicerar artiklar om kärnkraftverk…

Allvarliga fel i kärnsäkerhet

Sedan kvarglömt skräp hittats i flera sprinklersystem i Ringhals upptäcktes liknande missar även i de andra kärnkraftverken. Nu måste samtliga svenska kärnkraftverk se över sina säkerhetstester. –Det är mycket allvarligt, säger Leif Karlsson vid Strålsäkerhetsmyndigheten…

Läs hela artikeln i SVD!

Japan stänger kärnreaktorer

Ett år efter katastrofen Japan lever redan nästan helt utan kärnkraft. Bara två av landets 54 kärnkraftsreaktorer är nu i gång, och de ska tas ur drift under våren. Sedan är det inte säkert att de får starta igen.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet!


Naturskyddsföreningen:

För att rädda klimatet krävs en ny industriell revolution. Svante Axelsson skriver en debattartikel riktad till Socialdemokraternas nye ordförandde:

Visa nu att du menar allvar, Stefan Löfven

Som Metallordförande har de gröna frågorna inte stått högt upp på dagordningen för Stefan Löfven. Han står industrin nära och har lobbat hårt för kärnkraft. Men som nykläckt S-ordförande markerade Löfven en grönare profil i sitt första tal…

Läs hela artikeln


Finskt kärnkraftsbygge väcker oro i Norrbotten (LULEÅ).

Nätverket kärnkraftsfri Bottenviken och Naturskyddsföreningen drog på några timmar ihop 400 namnunderskrifter på Storgatan i Luleå.

Underskrifterna är en del i protesterna mot det planerade kärnkraftverket Pyhäjoki i Finland….

Läs mer!


Medborgarförslag mot finsk kärnkraft (PITEÅ)

Utred vilka konsekvenser byggandet av ett kärnkraftverk i finska Pyhäjoki kan få för befolkning och företag i Piteå kommun! Det föreslår Per Holmqvist i ett medborgarförslag till Piteå kommunfullmäktige….

Läs mer!


Protester mot kärnkraft i Bottenviken (Västerbottens Kuriren)

I dag protesterades planerna på ett kärnkraftverk i finska Pyhäjoki på flera håll längs Norrlandskusten…

Läs mer!


Studsvik bekräftar korrosion (Ny Teknik)

Koppar kan korrodera i syrefritt vatten. Försök vid Studsvik Nuclear bekräftar för första gången de omstridda resultaten från KTH…

Läs mer!

Dela gärna vidareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0